Kapcsolat

Bejelentkezés:

Telefonon 9-18 óráig:
+36-30-9825-735


E-mail: mail@fiziovet.hu

Konzultáció:
hétköznap 9-18 óráig

+36-30-9825-735

Ingeráram terápia

A modern elektroterápiás gyógyászat egyik nélkülözhetetlen eszköze az ún. középfrekvenciás elektromos ingerterápia, melynél az alacsonyfrekvenciás ingeráram a középfrekvenciás áramok interferenciájakor jön létre. Ez az interferencia a 4000 Hz-es vivőfrekvenciának köszönhetően a szövetek mélyebb rétegeiben is ki tud alakulni, ezért kiválóan alkalmas mélyszöveti ingerlésre. Az BOSCH gyártmányú készülékünknél az interferenciás áramok széles határok közötti változtathatósága számos indikáció hatásos kezelését teszi lehetővé, melynek hatását fokozni tudjuk az ún. dinamikus vektor üzemmód alkalmazásával is, mert ekkor az interferenciás áram nagyobb területen oszlik el.

 

Alkalmazási területek
- fájdalomcsillapítás (reumatikus megbetegedések és perifériás idegek neuritise esetén)
- iontoforézis
- mélységi vérellátás fokozása
- mélyhatású izomgimnasztika
- zsírszövetek csökkentése

Működési elv: A test vezetőképes, mert oldott ionokat tartalmaz. Ha a testre egyenáramot bocsátunk, akkor az ionok az ellenkező töltésű elektróda felé vándorolnak és az elektródától elektront vesznek fel, ill. adnak át az elektródának. Eközben a kémhatás a katódnál bázikusra, míg az anódnál savasra változhat. Ezt a hatást küszöböli ki, ha az ingerlést nem egyenárammal, hanem váltakozó árammal végezzük. A diadinamikaus áramoknál gyorsan elérjük a bőr fájdalomküszöbét, ezért az elérhető áram intenzitása korlátozott. Az interferenciás áramok leküzdik a bőrérzékelést, így nagyobb dózis érhető el. Az interferencia létrejöttét két vagy több szinusz-hullám egymásra hatása okozza. Az orvosi gyakorlatban alkalmazott interferencia készülékekben két egymástól kissé eltérő frekvencia használatos. Az egyik frekvencia állandó 4000 Hz, mert ennek a frekvenciatartománynak már elégséges az áthatoló képessége a test felszínét nézve, és elkerüli az idegszövetek polarizációját. A másik frekvencia a beállított üzemmód függvényében 4000 Hz és 4120 Hz között mozog. Ha változik a frekvencia, akkor az IFC (interferencia áram) a két frekvencia különbségének megfelelően szintén változik. A frekvencia folyamatos változtatásával elkerülhető, hogy ne jöjjön létre alkalmazkodás ill. megszokás.

A kezelés menete:
Az elektródákat nem az izmok eredési-tapadási pontjainak megfelelően, hanem a kezelendő terület négy sarkán helyezzük el, így az áramokat a kezelendő helyre lehet koncentrálni. Az elektródák és a bőr közötti megfelelő kontaktust spciális elektróda gél alkalmazásával és a szőr szükség szerinti lenyírásásval biztosítjuk. Az interferenciaáram specialitása, hogy a az állat nem érez áramot a kezelés közben, nincs kellemetlen érzet.