Kapcsolat

Bejelentkezés:

Telefonon 9-18 óráig:
+36-30-9825-735


E-mail: mail@fiziovet.hu

Konzultáció:
hétköznap 9-18 óráig

+36-30-9825-735

A FizioVet a MEOE újságjában az "A Kutya" -ban

2012.07.11.

A FizioVet a MEOE újságjában az "A Kutya" -ban

Két részes cikksorozat jelenik meg az újságban dr. Sebestyén Zsolt, a Fiziovet Neurovet központ vezetőjének tollából. A cikkeket honlapunkon is közöljük a megjelenésük után, íme:

Fizioterápia állatoknak???

1. rész

 

Ha mi, emberek valamilyen sérülést szenvedünk, ortopédiai-traumatológiai műtét szenvedő alanyaivá válunk, vagy egyszerűen a korunk előrehaladtával ízületeink már nem úgy mozognak, mint régen, fájnak, ropognak (helytelen szóhasználattal reumásak lesznek), mozgáspályájuk beszűkül, nem csodálkozunk rajta, hogy orvosunk különböző fizioterápiás kezelésekre (masszázsra, gyógytornára, elektromos kezelésekre, gyógyfürdőbe) küld minket állapotunk javítása érdekében. Miért lenne ez másképpen kedvenc állataink esetében? Kutyáinknál is előfordulnak ugyanezek a betegségek. Sajnos Magyarországon az állat-fizioterápia még nem elterjedt. Olyannyira nem, hogy még az állatorvosok jó része sem ismeri ezt a lehetőséget, ezért nem is ajánlja fel a gyógyszeres vagy műtéti kezelés kiegészítőjeként. Pedig ez a tudományág rohamléptekkel fejlődik, és az Egyesült Államokban, illetve Nyugat- Európában jelentős szerepet tölt be a terápiában.

A fizioterápia története

A legrégebbi fizioterápiával kapcsolatos forrás az ókori Görögországig, i.e. 460-ig nyúlik vissza. Fennmaradt forrásokból tudjuk, hogy Hippokratész kezelései során alkalmazott masszázst, hidroterápiát és különleges berendezéseket. Szintén az ókorban Claudius császár orvosa előszeretettel alkalmazott elektroterápiát, bénult gyermekek fürdőjébe elektromos halakat helyezett. 
A középkorban a fizioterápia háttérbe szorult és igazán nagy fejlődésről ezen a területen a 19. századtól beszélhetünk. Ekkor alkották meg a modern hidroterápia és gyógytorna alapjait, fontos szerepet kapott a masszázs és bővült az elektroterápiás kezelések köre. A 19. század végére Angliában megalakul az első engedélyezett fizioterápiás társaság, a 20. században pedig felgyorsul a fizioterápia fejlődése, amely jelenleg is tart. A civilizációs betegségek, veleszületett rendellenességek, balesetek miatt egyre nagyobb szükség van a fizioterápiás gyógymódokra és az egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik az természetes kezelések iránt. Ami az állatgyógyászati alkalmazást illeti, az igen rövid múltra tekinthet csak vissza. Lovak estében alkalmazták először, az Egyesült Államokban 1993-tól, majd ugyancsak ott az utóbbi 5-8 évben indult rohamos fejlődésnek kutyák vonatkozásában. Ma már Magyarországon is elérhető.

 

Mi is a fizioterápia?

A fizioterápia a természet energiáit részben eredeti formában, részben pedig mesterségesen előállítva alkalmazza. A fizioterápia területeit hagyományosan a bevitt energia szerint határozzák meg.

A fontosabb területek:

• Gyógytorna, masszázs, egyensúlygyakorlatok, koordinációs gyakorlatok, erősítés

• Fizikoterápia

- elektroterápia ( TENS, elektromos izomstimuláció, interferenciaáram, galvánáram stb.)
- mechanoterápia (ultrahangterápia)
- fototerápia (lézer, UV, infravörös fény)
- termoterápia (hő és krioterápia)
- hidroterápia

• Kémiai energiák

- balneoterápia*
- inhalációs terápia*

• Egyéb

- Klímaterápia*
- Diéta

* az állat fizioterápiában ritkán alkalmazzuk

A fizioterápia a fenti eljárások jótékony hatása révén segíti a károsodott szövetek gyógyulását. Megelőző kezelésként is használható sportkutyák (agarak, szánhúzók, stb.) esetében a sportsérülések rizikójának csökkentésére. Ugyancsak megelőzésre alkalmazzuk a kutyáknál oly gyakori keresztező szalag szakadás műtéti megoldását követően a másik láb erősítésekor. Az esetek jelentős részében ugyanis az egyik végtag keresztező szalagjának szakadását 1-2 éven belül követi az másik láb szalagjának szakadása.  

Milyen problémák esetén ajánlható a fizioterápia?

A fizioterápiás kezelések indikációja meglehetősen széles körű. Sikerrel alkalmazhatjuk úgy heveny, mint idült elváltozások terápiájában. A heveny esetek közül elsősorban a sportsérülések igényelnek fizioterápiás kezelést. Természetesen a súlyos rándulások, izomrost szakadások, helyretett ficamok tartoznak ebbe a kategóriába. Ezekben az esetekben a fizioterápiás ultrahangkezeléssel hatékonyan lehet csökkenteni a sérülés környékén keletkező vizenyős beszűrődést, amely a feszítő fájdalom egyik fő okozója. Néhány nappal később, a gyógyulás időszakában elektromos kezelésekkel a fájdalmat csillapítjuk, a terület óvatos mozgatásával pedig a funkció beszűkülését próbáljuk megelőzni, illetve, ha az érintett ízület mozgása már beszűkült, segítünk az eredeti állapot visszaállításában.

A fizioterápia következő,  jelentős alkalmazási területe a műtét utáni rehabilitáció. Fizioterápiára a csont- ízület és gerincműtétek után minden esetben szükség lehet. A gyógyulási idő független tanulmányok szerint 3-10 nappal rövidebb, a funkció jobb, ha a műtét után (a kezelőorvos által meghatározott időponttól) fizioterápiás kezelésben részesül az állat. A műtét utáni fizioterápiás kezelés segít elkerülni az úgynevezett inaktivitásos, vagy törési betegséget, mely a csont és ízületi műtétek súlyos szövődménye. Az érintett területen az izmok, inak zsugorodásával, és az ízületek hajlított pozícióban való rögzülésével jár. Ha kialakult, nagyon nehéz korrigálni a problémát, ezért fontos a megelőzés. Ezt a beteg műtét utáni lehető legkorábbi passzív mozgatásával, a terület keringésfokozó masszírozásával lehet elérni. Ha a törési betegség már kialakult, a zsugorodott izmokat, szalagokat masszázzsal, a keringés mikrohullámú, vagy ultrahang kezeléses fokozásával lehet rehabilitálni. A sorvadt, gyenge izomzat tömege az izmot elektromos ingerrel dolgoztatva növelhető. A kezelések eredményeképpen az állat végtagját az esetek döntő részében ismét használni lesz képes.

Fontos szerepe van a fizioterápiának egyes neurológiai (idegrendszeri eredetű) betegségek kiegészítő terápiájában. Leggyakrabban a porckorongsérves állatok igénylik a fizioterápiát, legyen szó műtét után a felépülés elősegítéséről, vagy műtétre nem került állatok estében a fájdalom csillapításáról, az izomgörcs oldásáról, vagy az izomzat fejlesztéséről. Ezeken az állatokon rengeteget tud segíteni a rendszeres fizioterápiás gondozás. Egyéb neurológiai betegségek közül az idegsérülések miatti izomsorvadások megelőzésében és rehabilitációjában van kiemelkedő jelentősége a fizioterápiának.

A következő nagyon jelentős alkalmazási terület az idült ízületgyulladások, ízületi kopások (pl. csípőízületi diszplázia) kezelése. Ezeket a fájdalmas, beszűkült mozgáspályájú ízületeket gyógytornával, masszázzsal és elektromos kezelésekkel újra aktivizálni lehet, és a fájdalom is jelentősen mérsékelhető a különböző fizioterápiás kezelési módszerekkel. Így a szükséges gyógyszerek mennyisége is csökkenthető. Az eredmény (az ízületek mozgáspályájának növekedése) objektíven mérhető a goniométer nevű műszerrel, de az állat életminőségének jól érzékelhető javulása mindennél jobban meggyőzi a gondos tulajdonost a kezelés hatékonyságáról. Legközelebb az egyes kezelési módszerekről írunk részletesebben.


Fizioterápia állatoknak (is) !!!

2. rész

A cím utáni három kérdőjelet három felkiáltójelre cseréltem, hiszen kétségtelen, hogy kutyáinknak, macskáinknak is szükségük lehet fizioterápiás kezelésre. Ugyancsak kétségtelen, hogy ez ugyanolyan hasznos nekik, mint nekünk, embereknek, hiszen a kezelésekkel jelentős állapotjavulást lehet elérni. A cikksorozat második részében sorra vesszük az alkalmazható fizioterápiás eljárásokat és azok hatását a kezelt szervezetre, megismerkedünk a kezelések során használatos berendezésekkel is.

Gyógytorna:

A gyógytorna a fizioterápia igen lényeges, megkerülhetetlen eleme. A mechanoterápiák közé tartozik, mechanikai energiát használunk a beteg terület kezelésére. Nagy előnye a gyógyszeres kezeléssel szemben –és ez az egész fizioterápiára igaz-, hogy mellékhatásoktól mentes, szemben a gyógyszerek egész szervezetre kifejtett hatásával, a kezelés csak a beteg területet érinti. Célja a kialakult betegség specifikus és tüneti kezelése, a betegség kiújulásának megelőzése, illetve akár a betegség kialakulásának megelőzése. Ebből következően gyógytornára egészséges állatoknak is szükségük lehet. Jó példa erre, akikor a kutyákon oly gyakori elülső keresztezőszalag szakadás műtéti kezelése után nemcsak az operált lábat, hanem az egészséges végtag izomzatát is erősítjük, hogy megelőzzük a szalag ezen végtagon történő  elszakadását. Rendkívül előnyös hatást fejt ki a gyógytorna ortopédiai, traumatológiai, neurológiai és egyes belgyógyászati kórképeknél is. A gyógytorna célja a megbetegedett szerv vagy testrész funkciójának helyreállítása, aminek érdekében speciális gyakorlatokat alkalmaz. Állatorvosi alkalmazás során csak passzív gyógytornáról (a fizioterapeuta által végzett mozgatásról) beszélhetünk, hiszen az állatok maguktól nem végzik el a szükséges gyakorlatokat. Bizonyos hasznos mozgásokra, főleg koordinációs és egyensúlyjavító gyakorlatok elvégzésére jutalmazással azért rávehetők. A gyógytorna során az érintett terület kontollált mozgatásával a mozgáspályát helyreállítjuk, a fájdalmas letapadásokat, görcsös állapotokat megszüntetjük. A gyógytorna főbb indikációi:
- sérülések, műtétek utáni rehabilitáció

- neurológiai rehabilitáció bénulások, gerincsérülések esetén

- ízület fájdalmak, degeneratív és gyulladásos ízületi folyamatok kezelése
- egyensúlyzavarok, helyzetérzési zavarok kezelése

A gyógytorna kezelések előtti vizsgálat során felmérjük a problémákat, a goniométer nevű műszerrel megmérjük a beteg ízületek mozgáspályáját (ezt lehet majd összehasonlítani a kezelések során mért remélhetőleg javuló értékekkel), és felállítjuk a kezelési tervet, melyben megbeszéljük, hogy hetente és összesen hány alkalomra lenne szükség az optimális eredmény eléréséhez. Ugyancsak a kezelési tervben rögzítjük, hogy milyen más eljárások (elektromos kezelések, ultrahang stb.) tehetik még sikeresebbé a kezelést.

Masszázs:

A masszázs során ugyancsak mechanikai ingereket, az anatómiai viszonyoknak megfelelő speciális fogásokat alkalmaz a fizioterapeuta. A gyógymasszázs fokozza a vérkeringést, oldja az izomgörcsöket, enyhíti az izomfájdalmat.

Ultrahang terápia:

A mozgató és támasztórendszer (izmok, ízületek, csontok) betegsége vagy sérülése esetén heveny és krónikus bántalmak, gyulladásos és degeneratív folyamatok egyaránt kezelhetők. A pulzáló ultrahang felbecsülhetetlenül értékes az idegrendszeri problémák kezelésében. Természetesen a különböző elváltozások esetén más-más beállításokat alkalmazunk.

Az ultrahang hullámai a test szöveteit rezgésbe hozzák. Ez fokozza a kezelt terület vér- és nyirokkeringését, a sejtek anyagcseréjét. Csökkenti az ödémát és a gyulladásos terület savasságát. A fájdalmas, görcsös állapotok megszűnnek az ultrahangnak a szimpatikus idegrendszerre kifejtett hatása miatt. A kezelt terület kissé felmelegszik, ami tovább fokozza a jótékony hatásokat. Az így elért melegedés sokkal hatékonyabb, mint az infralámpával, vagy meleg pakolásokkal elérhető. A kezelés fájdalommentes, és semmilyen káros mellékhatása nincs. A kezelendő területről a szőrt le kell nyírni. A kezelőfej és a test között a kontaktust egy speciális ultrahanggél, vagy gyógyszeres kenőcs biztosítja. Az ultrahanghullámok behatolási mélysége az alkalmazott frekvenciától függ. Az 1 MHz-es frekvenciát találták leghatékonyabbnak terápia céljaira. Mi is ezt a frekvenciájú kezelőfejet alkalmazzuk, a maximális behatolási mélység így 8 cm. A terapeuta a kezelőfejet folyamatosan mozgatja a kezelendő felületen, hogy a túlzott melegedést elkerüljük, ugyanezen okból nemcsak folyamatos, hanem pulzáló hullámokkal is tudunk kezelni. A kezelés időtartama 3-12 perc, a szükséges kezelések száma 8-15. A kezeléseket általában másnaponta alkalmazzuk.

Az ultrahang kezelésnek van néhány ellenjavallata. Nem alkalmazunk ultrahang kezelést a szív, a herék, a szemek, a vemhes méh, a növekedésben lévő csont ízületközeli végei felett. Ugyancsak tilos daganatok, heveny fertőzések fölött ultrahangos kezelést végezni. A fém implantátumok nem jelentenek abszolút kontraindikációt, de ezekről feltétlenül tájékoztassa a fizioterapeutát, mivel a fém implantátumok rendkívül erősen verik vissza az ultrahangot, ami extrém hőképződéshez vezethet.

Elektromos kezelések:

Kis- közép- és nagyfrekvenciás árammal végzett kezeléseket különböztetünk meg.

A kisfrekvenciás kezelések közé tartozik a gyakran alkalmazott TENS (bőrön kersztüli elektromos idegstimuláció). Ez főleg fájdalomcsillapításra használható, bár korlátozottan izomösszehúzódások kiváltására is alkalmas. A TENS készülékek előnye, hogy kis méretűek, hordozhatóak, elemről működnek, ezért bárhol alkalmazhetóak. A készülékek általában beépített programokkal rendelkeznek a különböző típusú fájdalmak csillapítására. A TENS terápiát naponta többször célszerű alkalmazni a fájdalmas ízületen, vagy gerincen. Ezért ezek a készülékek általában bérelhetők is otthoni használatra.

Gyakran használjuk a középfrekvenciás áramot. Az elektroterápia az 1.000-100.000 Hz közti áramokat sorolja a középfrekvenciába. Az irodalmi adatokból kitűnik, hogy a középfrekvencia tág frekvenciaértékei közül a gyógyászat csak a 3.900-5.000 Hz közötti áramokat használja fel. Az interferenciás áramra jellemző, hogy a bőr érző igegvégződéseit kevésbé izgatja. Így az interferencia áram kezeléskor az áramérzés kisebb, mint a kisfrekvenciás kezelések kapcsán. Szemben a kisfrekvenciás kezelések felületes hatásával, a középfrekvenciás áramok kereszteződése révén inkább mélyhatás alakul ki. Állatok esetében, a kezeléssel járó áramérzetből adódó ellenszegülés csökkentése miatt különösen kedvező az interferencia áramos kezelés. Ezt az áramformát már nagyobb méretű, professzionális gépek szolgáltatják. Kitűnő fájdalomcsillapító hatása mellett a vérkeringést is javítja és izomstimuláló is.

A magas frekvenciás kezelések közé tartozik a mikrohullámú terápia. Alkalmas a támasztó és mozgásszervek (csontok, ízületek, izmok, inak) krónikus gyulladásos, traumatikus és elfajulásos megbetegedéseinek, műtét utáni beszűrődéseknek a kezelésére.

A mikrohullám hatása a mikrohullámok energiájának felhasználásán alapszik, - a szupermagas frekvencia eletromágneses terével. A test felszinére termikus és nem termikus ráhatást gyakorol. A kezelt területt mély átmelegítésének következtében a sejtek szintjén történő anyagcsere fokozása, a szövet gyulladásainak semlegesítése, a görcsök feloldódása, a fagocitozis erősödése valósúl meg. Szabályozó, ösztönző hatást kelt az endokrin idegrendszerre és az anyagcserére. A mikrohullámok hatásaként a véredények tónusának a normalizációját, a mikrocirkulációs folyamatok aktiválódását (a véráram gyorsulását a hajszálerekben, azoknak tágulását), a vér oxigénellátásának javulását, az erek áthatolhatóságának szabályozódását, az oxidációs és helyreállító folyamatok javulását lehet megjelölni. A vegetatív idegrendszert (elsősorban annak szimpatikus részét) aktivizálva, hozzájárul a mellékvesék glukokortikoid termelő funkciójának javulásához és az allergiás reakciók elnyomásához, az ízületi tok normalizálásához, az izomsorvadás csökkenéséhez, fájdalomcsillapító hatást is kifejt. A szövetbe való behatolás mélysége 3-5 cm tesz ki. A szövetekben a hőmérséklet kb.5˚C-ot emelkedik. A kezelőfejet a kezelendő területre irányítva megfelelő intenzitású és időtartamú folyamatos, vagy pulzáló mikrohullámmal kezelünk, miközben a beteg nyugodtan fekszik.Ellenjavallatok: rosszindulatú daganat, vemhesség, fém implantátum jelenléte a kezelendő területen, szív- és keringési elégtelenség.

A mágneses erőtér-, a lézer- és a hidroterápiáról a következő részben olvashatnak majd, melyben néhány sikerrel kezelt eset bemutatásával is igyekszem majd meggyőzni Önöket a fizioterápia fontosságáról.

vissza